Coca de xocolata i whisky.

Aquesta és per excel·lència la coca de xocolata de la meva infància. Ha estat molts anys la base de les meves candeles, i la que preparava ma mare sempre. Jo no m’agradava el dolç, i no tenc record d’haver menjat mai pastís d’aniversari de ningú, però si menjava res, era coca d’aquesta. I és que la veritat, agrada a tothom, i és una delícia. De nina, la meva il·lusió era fer l’aniversari a l’escola, dur un pastís i bufar-lo amb els amics, però passa que el dia del meu aniversari sempre és festiu, dia 1 de març, i ho vaig celebrar poques vegades a classe. Idò una d’aquestes vegades, vaig ajudar a ma mare que ens va fer aquest pastís dins un motlle en forma d’ós, i no en va quedar cap mica ni una, va esser tot un èxit! Estava tan contenta i orgullosa, que no em va saber gens de greu que no n’hi hagués cap tros per mi. Gràcies mare, de cor.

Bé, i després de recordar aquells moments que ens fan vulnerables, us explicaré com és de senzilla de fer. No queda gens seca, però tampoc és embafadora. El whisky, només hi deixa un lleuger toc que la diferencia, i li proporciona humitat. Que el voleu substituïr per un altre licor, o per llet? Cap problema.

Cap xocoadicte que s’hi animi? 

Ingredients. 

Per la coca:

  • 200 gr de farina de força.
  • 200 gr de sucre.
  • 200 gr de cacau tipus cola cao.
  • 200 gr de mantega.
  • 5 ous.
  • 4 cullerades de whisky.
  • 1 canari.
  • 1 pessic de sal.

Per la cobertura.

  • 100 gr de xocolata negra.
  • 20 gr de mantega.
  • 1 cullerada de llet.
  • 75 gr de xocolata blanca.
  • 15 gr de mantega.
  • 1 cullerada de llet.

Elaboració. 

Per començar, mesclam dins un bol els següents ingredients secs: farina, cacau  i llevat. Ho mesclam tot, perquè quedi ben mesclat i distribuït. Després en farem ús.

Ara, separem els blancs dels vermells i ho posam en recipients diferents. A continuació agregam el sucre als vermells, i amb l’ajuda de el braç elèctric amb les varetes, bo batem tot fins que blanquegi i hagi augmentat de volum. Mentre, fonem la mantega dins el microones. Quan sigui fosa, ho mesclam amb els vermells i el sucre amb una espàtula o llengua amb moviments de dalt a baix.

És el moment de pujar els ous amb el pessic de sal a punt de neu. Quan siguin llestos, serà el moment  de mesclar-ho tot. Per això, farem tandes: primer mesclam una  la meitat de la mescla de farina i cacau amb els vermells i el sucre, amb moviments de dalt a baix. Quan sigui homogènia, hi afegim la meitat dels ous, i amb el mateix moviment de canell els hi incorporam amb delicadesa perquè no s’abaixin. Repetim l’acció amb les altres dues meitats, i quan sigui llesta, hi agreguem el whisky o licor escollit. La quantitat és petita, però si vos agrada amb més gust, posau-n’hi una o dues cullerades més, si la preferiu sense, posau-hi llet. Ja és llesta.

Abocam la massa dins un motlle prèviament untat d’una fina capa de mantega i després farina. Ho ficam al forn a uns 180 ºC, uns 35 minuts. Comprovam que és cuita amb l’escuradents (si surt net, ja és apunt!)

La treim del forn, i la deixam caure (anant alerta!) d’una alçada de mig metre al terra tres vegades, deixam refredar una mica, i ja podem desemmotllar.

Ens disposam a preparar la cobertura de la coca. Per això, fonem les dues xocolates amb la mantega i la llet respectiva en bols diferents, o bé al bany maria o al microones. Si ho feim amb el micro, hem d’anar alerta a que no és cremi, perquè passa amb facilitat. Quan sigui mig fosa, la podem treure i amb la temperatura residual i removent amb una cullereta s’acaba de fondre.

Quan siguin apunt, folram primer les vores del pastis amb la xocolata negra, i després la part superior amb una capa fina. Ara, anam posant culleradetes de les dues xocolates per tota la superfície i amb l’ajuda d’una forquilla les anam mesclant per aconseguir el difuminat desitjat. I ja està!

Bon profit xocolaters!

Anuncis

4 thoughts on “Coca de xocolata i whisky.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s