Rubiols.

Rubiols8

Després d’una panada, toca mossegada dolça per arrodonir l’àpat, no trobau? Idò per aquestes dates toca menjar crespells, que els teniu a l’entrada anteriors i rubiols.

Els rubiols, pels que no els coneixeu són els dolç més típic de Setmana Santa. El més comú és que les faci tota la família plegada el dijous, divendres o dissabte, i com sempre passa a cada casa en fan les fan diferents, però l’essència és la mateixa: un semicercle de pasta farcit de qualque cosa dolça. El més comú es trobar-lo de cabell d’àngel, brossat, confitura d’albercoc o crema. Però se’n fan de tots els gustos. A casa d’un dels meus millors amics en fan de dolç de llet, igual que el meu professor de llatí, el sogre del qual en diu xoclo!

La pasta normalment és dolça, però també se’n fan sense sucre, com a casa. Ens agrada molt ja que trobam que la dolçor del farcit és suficient. Aquesta és la recepta de la meva padrina Francisca i sempre els hem fet igual. Hi ha un pas a pas, i us explicaré com els feim de brossat i vos daré unes quantes idees perquè pugueu escollir la que més us agradi. Els podeu congelar crus i coure’ls més endavant, però de totes maneres, conserven el seu encant uns quants dies perfectament.

Us hi animeu? 

Ingredients per uns 30 rubiols.

Per la pasta:

  • 1 kg de farina fluixa. (o un poquet més)
  • 350 gr de saïm.
  • 200 gr d’aigua.
  • 100 gr de suc de taronja.
  • 90 gr d’oli de gira-sol.

Per fer-los tots de brossat:

  • 1 kg de brossat. 
  • 4 ous.
  • Un polsim de canyella.
  • Ratlladura de la pell de llimona.
  • Sucre al gust.

Altres farcits:

  • Confitura: fraules, albercoc, melicotó, codony, cabell d’àngel… (Ha de ser molt espessa. A Mallorca la compres quasi aposta, però segur que en trobeu.)
  • Xocolata blanc o negre. (Jo sempre els compr al forn de confiança, a no ser que asseguri que va bé per aquest estil d’elaboracions. La Nutella i similar, tendeixen a endurir-se.)
  • Crema pastissera. (Igualment espessa. Aquests duren manco, perquè la pasta torna molla.)
  • Dolç de llet, o el que doni la vostre imaginació.
  • Sucre pols per l’acabat (opcional)

Elaboració: 

Començarem per fer la pasta. Primer fonem el saïm bé, i ho mesclam en ser fos, amb el suc de taronja, l’aigua i l’oli. A continuació, abocam tota la farina, i l’anam integrant a poc a poc. Veureu com és molt senzill, i que queda una pasta molt manejadissa i relativament flexible (es deixa estirar, i fer doblecs amb facilitat.) En cas que trobeu que es massa clara, podeu afegir-hi una mica de farina. Ara, convé deixar-la refredar una mica, perquè agafi una mica de consistència i no sigui tan calenta.

Mentre, si els voleu fer de brossat, el preparam. Per això, separam els blancs dels vermells. Aquests últims els mesclam amb el brossat juntament amb la ratlladura de llimona, la canyella i el sucre a gust. Pujam els blancs a punt de neu, i els incorporam a la mescla.

Ens disposarem a fer els rubiols. Aquí en teniu un pas a pas:

1. Posarem un tros de pasta sobre la taula prèviament enfarinada i amb l’ajuda d’un aprimador l’estendrem perquè quedi primeta i li tallarem la pasta de forma rodona. Jo m’ajud amb la tapadora d’una olla petita.

Rubiols 1

2. Retiram el sobrant i col·locam al centre (una mica més abaix) una cullerada generosa del farcit escollit.

Rubiols2

3. Doblegam la pasta  sobre el farcit a fi de que ens quedi com a l’imatge.

Rubiols3

4. Espitjam bé arran del farcit, tallam d’accedent de pasta, i el segellam amb una forqueta i similar.

rubiols4

Encenem el forn a 190-200 ºC

En tenir-los fets i col·locats sobre una llauna sobre un paper de forn, els coven 20 minuts o fins que siguin rossos. Els treim, els ensucram de sucre pols, i els deixam refredar. Ja els podeu gaudir!

Esper que us agradin  i desitjar-vos una bona Setmana Santa a tots!

Rubiols6

Anuncis

6 thoughts on “Rubiols.

  1. Aquests rubiols, amb la varietat de farcits que proposes, han de ser una delícia. En comptes de pastissets ja ho tinc clar, la pròxima vegada rubiols i de xocolata per dins!!!! Una abraçada!

  2. Semblen boníssims, aquests rubiols. És cert això que comentes de la Nutella, que un cop cuits els rubiols queda com una pedra. Vaig provar una vegada de farcir-ne un amb Nutella, perquè al meu fill li agraden (a mi no). El resultat és que una vegada encetat va anar a parar al poal de les escombraries.

    • Moltes gràcies Maria Antònia! A casa són els que triomfen els de xocolata. Jo la compr a Llubí, al forn, que és amb les que fan les napolitanes i coses així. El resultat és perfecte. El blanc, el vam comprar a l’Aprop de la vila, i també ens ha agradat molt. Això sí, personalment com els de albercoc cap! Bones festes!

  3. Quina nostàlgia!!! jo havia passat molts cops la Pasqua al Port d’ Andratx, ja fa molts anys d’això, i des de llavors no he tingut l’ocasió de tornar a provar aquestes menges tan exquisides.
    Chus.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s